2012. szeptember 4., kedd

Harangod!







Ma számomra egy kedves témáról fogok írni, egy helyi legendáról. Végig járom a helyszínt, ami a legendát őrzi. 


Történetünk a tatárjárás idejéből való. Búzna Dada... Itt laktak azok az emberek, akik a tatárjárás után létre hozták Kállót.  
Az 1200-as évek elején járunk, amikor a búzna dadai nép hírt kapott a félelmetes tatár hordáról. Fogták hát élelmüket és értékeiket és egy biztonságosabb, mocsarasabb vidék felé vették az irányt. Azonban megszólalt a pap, hogy vigyék a harangot is, mert ha a tatárok mindent felégetnek, a fa templom elfog égni és akkor a harang is tönkre megy. Feltették hát a szekérre, de ahogy mentek egyszer csak leesett és elmerült a mocsárban. 
Később felépítették Kállót, mikor a tatárok elhagyták országunkat. Később azonban Észak felől lehetett hallani harangzúgást, ekkor a fiatalabbak mindig mondták a már öreg papnak, hogy : Atyám, ott szól a harangod.
Azért lett a tisztás neve Harangod. 

1987 környékén építették azokat a különleges fa épületeket amik a mai napig ott állnak. A harangod ad helyet minden nyáron a téka tábornak. A tánc csűr ilyenkor megtelik élettel. Külsőleg leginkább egy viking sapkára emlékeztet. Van még a kilátó, ami mára már életveszélyesnek van nyilvánítva, de ez senkit se zavar, mert mindenki előszeretettel megy fel.