2012. augusztus 13., hétfő

Őskor

Nahát akkor kezdjük az őskorral.

Mi az ami egyből eszébe jut az embereknek az őskorról. A környezetemben élő emberek alapján írom majd a következő sorokat.
Anyukám (sose szerette a történelmet): "Régen volt... Nyers húst ettek. A mamutoknak ástak gödröt, vagy vermet, azok bele estek és ették egy hónapig. Ennyi"
Apukám (I., II. vh és a középkor, na meg persze a magyar történelem ami érdekli.): "Régen volt, feltalálták a tüzet. Vadásztak, nyers húst ettek, mamutot ejtettek. Pattintott kőkorszak is volt, csere kereskedelem volt, mert nem ismerték a pénzt. Falfirkákat csináltak.Családközösségben éltek és persze szexeltek"
Kinga (7-es és nem szereti a törit): "Hát semmit... Vagyis a homo sapiens, akkor volt..."
Kiki (8-os a ő se szereti a törit): "Az az izé, az a kőkalapács vagyis na balta"

Szóval összegezném az imént leírtakat.
Régen volt, réges-rég... :D Voltak a mamutok, meg az emberek... Persze a szépséges kardfogú tigriskét senki se említette. Megemlítették a tüzet is, aztán jött az, hogy valamelyik idióta beleejtette a húst és rájött, hogy az mennyivel finomabb úgy. Falfirkákat csináltak ezzel mutatva meg a szokásaikat. Voltak még a köcsögök (itt az edényekre gondolok és nem a buzikra :D )
Na akkor most jöjjön amit én tudok.

A tudósok szerint a majmoktól származunk. (hát nekem ezzel az elmélettel csak annyi bajon van, hogy akkor miért nem fejlődünk tovább vagy a többi majom, miért nem kezd el "emberesedni"?? O.o vagy még kevés idő telt el azóta? Na mindegy.)
Az első emberfajt Kelet-Afrikában találták, ő volt a Homo Habilis (az ügyes ember). Testméretéhez képest, az agytérfogata nagy volt, két lábon járt és eszközöket készített. Folyami kavicsok széttörése.
Az ügyes ember után jött a felegyenesedett ember, a Homo Erectus. (Mikor a gimnazista tanárom mondta, a fiúk részéről nagy röhögcsélés volt, mire ő feltette azt a költői kérdés, miért is jár így minden osztályban? :D)
Magyarországon is találtak ilyet, a vértesszőllősi csontváz, amit egyes tudósok korai Homo sapinensnek tartanak. A homo erectus testesebb volt, mint az elődje és az agyának a térfogata is nagyobb, már ismerte a tüzet és több kőeszközt használt. A feltevések szerint nagyobb csoportokban éltek, vadásztak és alkalmazkodtak a jégkorszakhoz.

Volt a neander-völgyi ember, remélem nem kell leírnom, hogy hol találták ezt a leletet. (a biztonság kedvéért, Neander-völgy) A mai ember egy kihalt változata a tudomány szerint. Magyarországon is több helyen megtalálták nyomait, emlékeit. Testalkatban különbözött a mai embertől. Agy térfogata meghaladta a ami emberét. (Akkor mégis, hogyan halt ki, ha olyan okosak voltak? Lehet nem használták, csak volt nekik... vagy jöjjön az én UFO elméletem, valaki vagy valami kiirtotta őket, na de ez csak vicc volt. Na meg még annyit megjegyeznék, hogy egyes elméletek szerint összeolvadt a ma élő emberek elődjeivel.) Lapos, hátul kiugró koponya, alacsony és hátra hajló homlok, karakteres szemöldök rész, és állkapocsrész kiugró állcsont nélkül. Hordákban éltek barlangokban, közösen vadásztak és volt  munka megosztás is. A férfiak vadásztak, a nők gyűjtögettek. Megjelent a tagolt beszéd. (Ezt honnan tudják?? Mert okés, hogy valamikor meg kell jelenni-e a beszédnek, de ugye a beszélt nyelvet általában az írásokból ismerjük, de ugye az ősemberek még nem tudtak írni. Akkor mégis, honnan tudják, hogy beszéltek? Lehet csak üvöltöztek vagy a hangszínnel és tempójával jeleztek. Viszont az is lehet ez csak a korábbi, fent említett ősember típusokra volt jellemző. Sajnos egyelőre olyan vagyok még, mint Vuk. Keveset tudok. Szóval ez szerintem csak egy feltételezés, hogy tagoltan beszéltek, vagyis biztos vagyok benne, hogy feltételezés) Megjelent a szertartásos temetés is.
A következő állomás az evolúciónkban, nem más mint a gondolkodó ember, a Homo Sapiens. A homo erectusból fejlődött ki. Eltűnt a koponyáról a kontyszerű rész és megjelent az állcsúcs.
A ma élő ember egyetlen fajt képez, de az éghajlati viszonyok miatt több emberfajta is létre jött: europid, mongolid, negrid, ausztralid.
Tovább fejlesztették az eszközöket, feltalálták az íjat és a nyilat.
Eddig tartott az őskőkor(paleolit)... utána jött az újkőkor(neolit). Csiszolt eszközöket készítettek.
Az eszközök fejlődésével elkezdődött az állattenyésztés és a növénytermesztés ( mikor 5-ben ezeket tanultuk, rengetegen felcserélték és lett állattermesztés és növénytenyésztés. :P)
Ezek elvileg elsőnek a Közel-Keleten jelentek meg.  Megjelent a faeke és az ásóbot. Az állatokat háziasítani kellett.
Miután nőtt a népesség új termő földeket kellett keresni ez az elvándorlás segített hozzá járulni a műveltség terjedéséhez.
A földművelés kialakulásával egyidejűleg kezdtek megjelenni a falvak, települések.
Házakat építettek vesszőből, nádból, vályogból a tetőket náddal vagy szalmával fedték. A kereskedelmi csomópontoknál létre jöttek a városok.

Megjelent a termékenységkultusz. Változott a művészi ábrázolás is. Domborműveket és szobrocskákat csináltak, amelyek női alakokat ábrázoltak. Ezeket a tudomány vénuszoknak nevezi. A leghíresebb a Willendorfi-vénusz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése