2012. augusztus 26., vasárnap

"That's one small step for a man, one giant leap for mankind."

Nem lesz meglepő, hogy mi is lesz a mai téma...
Egy ember, egy ember aki olyan dolgot tett amit előtte még senki...
Egy ember, aki a Holdon járt.
Mai postom Neil Armstrong-ról fog szólni, aki tegnap hunyt el, 82 évesen. 
 Azért ez elég szép kor szerintem. 



Név: Neil Alden Armstrong
Született: 1930. Augusztus. 5. Wapakoneta (Ohio, USA)
Magassága: 180cm
Felesége: Janet Shearon, 1956-1994 (3 gyerek)
          Carol Held Knight 1994-2012
Foglalkozása: NASA űrhajós
Űrrepülései: Gemini-8 (1966.03.16-17)
             Gemini-11 (1966.09.12-15)
             Apollo-11 (1969.07.16-24)
                
Elhunyt: 2012. Augusztus. 25. Cincinnati (Ohio, USA)

Na akkor most kicsit írok arról, hogy mit is csinált élete során.

Gyerekkora utazással telt, mert apja könyvvizsgáló volt, aki sok helyen dolgozott. Első pilótaigazolványát a gimnáziumban szerette. Gyerekkorától kezdve szenvedélyesen érdekelte a repülés. Az apja 6 éves korában magával vitte egy sétarepülésre. Ő is volt cserkész, ami mély nyomot hagyott benne.
1947-ben kezdte tanulmányait a Purdue egyetemen, itt repülő mérnöknek tanult. Tanulmányait haditengerészeti ösztöndíjjal végezte, ezért 3 évig a seregben kellett szolgálnia. (Ez elég mocsogság... és ha meghal??)
20. születésnapja után már a koreai háborúban kísérte a felderítő gépeket, ő vadászpilóta volt. 1952-ban leszerelt és visszatért a tanulmányaihoz és megszerezte a repülőmérnöki diplomáját. Ez után tesztpilótának állt. 
1962-ben jelentkezett asztronautának és szeptemberben beválasztottál az "új kilencek" közzé.
Az Apollo-11 parancsnoka lett. Ő lépett elsőként a Holdra, 1969. július. 20-án.
A program a Kennedy űrközpontból indult. 3-an voltak a fedélzeten: Neil Armstrong, Edwin Aldrin, Michael Collins. 
A sikeres küldetés után Armstrong bejelentette nem akar többet az űrbe menni. Kinevezték a DARPA helyettes vezetőjének, de 1971-ben felmondott és elment a Cincinnati egyetemre tanárnak, de 1979-ben innen is távozott. 

Vannak azok az elméletek, hogy a Holdra szállás egy trükk... Lehet van benne igazság. Végül is miután visszajöttek, meglepő módon Armstrong felhagyott az űrrepüléssel... Miért? Az is lehet UFO-kat látott, mert van valami ilyen FBI -os dolog is, hogy amikor a Holdra lépett azt mondta: "istenem, ezek itt vannak."
Ha valakit részletesebben érdekel Neil Armstrong élete, itt olvasgathat.



Kis lépés az embernek, de hatalmas ugrás az emberiség számára. 

2012. augusztus 24., péntek

Gyulai vár






 






















Egy hetet nyaraltam a családommal Gyulán. :) A hét minden napján csak a strandra mentünk, amit én már a 2. nap halálosan untam, a lelket csak az tartotta bennem, hogy bemegyünk a várba majd egyik nap.
Végül közölték velem a szomorú hírt, senkinek nincs kedve így nem megyünk. :((
Mondanom se kell letörtem, mint a bili füle, ezt látva végül mégis beadták a derekukat és elmentünk. ^^
Na de akkor most jöjjön a beszámolom.
Csodálatos volt. :) Masszív, erős és gyönyörű. Alig mertem felmenni a csiga lépcsőn, de mikor már fent a várfalnál sétáltam, tudtam, hogy megérte. A kilátás egyszerűen csodálatos volt. 

A XIV-XV. században épült gótikus stílusban. Téglából építették, mert a környéken nem volt elég kő.
Régen a környék mocsaras volt és a Körös ágai védték a várat a támadásoktól. Nevét a Gyula árpád-kori főúrról kapta, aki Gyulamonostort is alapította. A monostor tag elhagyásával alakult ki a vár és a későbbi város neve.
Nem is tudom mit írhatnék a várról.
1403-ban adományoztam Zsigmond király Matócsi János bánnak. Övék volt a vár a XV. század végéig. Miután a család kihalt, a birtok visszaszállt a királyra, aki akkor már Mátyás király volt. Ő fiának Corvin Jánosnak adta. Feleségével élt itt, Frangepán Beatrix hercegnővel. Ekkor építették a rondellát. Corvin Erzsébet, a corvinok utolsó női leszármazottja itt halt meg, 1509-ben.
Corvin János halála után az özvegyre szállt a birtok, aki királyi kérésre újra férjhez ment. Így a vár Brandenburgi Györgynek a tulajdonában volt.
Dózsa féle-parasztfelkeléskor egy kisebb had megostromolta a várat, de ezt sikeresen visszaverték.
Mohácsi csata vesztés után György átállt Ferdinánd király pártjára. Így hamarosan megostromolta a várat Szapolyai János hadait. Ezt a hadjáratot Czibak Imre vezette, a vár így az övé lett. Czibak megöletése után a vár a Patócsy fivéreké lett. 1552-ben Ferdinánd király visszaszerezte a várat, ami ekkor már fontos végvár volt. Az Oszmán birodalom elfoglalta Temesvár és Szolnok várát. A törökök több sikertelen kísérletet is tettek a vár elfoglalására. 1560-tól Kerecsényi László lett a főkapitány. János Zsigmond próbálta megszerezni a várat egyesség által, de Kerecsényi nem engedett.
1556-ban Petraf basa ostromolta meg a várat. Az ekkor már elavultnak számított várat 9 hónapig védték, míg végül elestek. 1695-ben foglalták vissza a várat.
Harruckern János serfőzőt és pálinkaházat rendezett be.
1848-49-es forradalom és szabadságharc idején 9 aradi vértanút itt tartottak fogva.
1950-ben kezdődött a vár újítása és feltárása.




2012. augusztus 13., hétfő

Őskor

Nahát akkor kezdjük az őskorral.

Mi az ami egyből eszébe jut az embereknek az őskorról. A környezetemben élő emberek alapján írom majd a következő sorokat.
Anyukám (sose szerette a történelmet): "Régen volt... Nyers húst ettek. A mamutoknak ástak gödröt, vagy vermet, azok bele estek és ették egy hónapig. Ennyi"
Apukám (I., II. vh és a középkor, na meg persze a magyar történelem ami érdekli.): "Régen volt, feltalálták a tüzet. Vadásztak, nyers húst ettek, mamutot ejtettek. Pattintott kőkorszak is volt, csere kereskedelem volt, mert nem ismerték a pénzt. Falfirkákat csináltak.Családközösségben éltek és persze szexeltek"
Kinga (7-es és nem szereti a törit): "Hát semmit... Vagyis a homo sapiens, akkor volt..."
Kiki (8-os a ő se szereti a törit): "Az az izé, az a kőkalapács vagyis na balta"

Szóval összegezném az imént leírtakat.
Régen volt, réges-rég... :D Voltak a mamutok, meg az emberek... Persze a szépséges kardfogú tigriskét senki se említette. Megemlítették a tüzet is, aztán jött az, hogy valamelyik idióta beleejtette a húst és rájött, hogy az mennyivel finomabb úgy. Falfirkákat csináltak ezzel mutatva meg a szokásaikat. Voltak még a köcsögök (itt az edényekre gondolok és nem a buzikra :D )
Na akkor most jöjjön amit én tudok.

A tudósok szerint a majmoktól származunk. (hát nekem ezzel az elmélettel csak annyi bajon van, hogy akkor miért nem fejlődünk tovább vagy a többi majom, miért nem kezd el "emberesedni"?? O.o vagy még kevés idő telt el azóta? Na mindegy.)
Az első emberfajt Kelet-Afrikában találták, ő volt a Homo Habilis (az ügyes ember). Testméretéhez képest, az agytérfogata nagy volt, két lábon járt és eszközöket készített. Folyami kavicsok széttörése.
Az ügyes ember után jött a felegyenesedett ember, a Homo Erectus. (Mikor a gimnazista tanárom mondta, a fiúk részéről nagy röhögcsélés volt, mire ő feltette azt a költői kérdés, miért is jár így minden osztályban? :D)
Magyarországon is találtak ilyet, a vértesszőllősi csontváz, amit egyes tudósok korai Homo sapinensnek tartanak. A homo erectus testesebb volt, mint az elődje és az agyának a térfogata is nagyobb, már ismerte a tüzet és több kőeszközt használt. A feltevések szerint nagyobb csoportokban éltek, vadásztak és alkalmazkodtak a jégkorszakhoz.

Volt a neander-völgyi ember, remélem nem kell leírnom, hogy hol találták ezt a leletet. (a biztonság kedvéért, Neander-völgy) A mai ember egy kihalt változata a tudomány szerint. Magyarországon is több helyen megtalálták nyomait, emlékeit. Testalkatban különbözött a mai embertől. Agy térfogata meghaladta a ami emberét. (Akkor mégis, hogyan halt ki, ha olyan okosak voltak? Lehet nem használták, csak volt nekik... vagy jöjjön az én UFO elméletem, valaki vagy valami kiirtotta őket, na de ez csak vicc volt. Na meg még annyit megjegyeznék, hogy egyes elméletek szerint összeolvadt a ma élő emberek elődjeivel.) Lapos, hátul kiugró koponya, alacsony és hátra hajló homlok, karakteres szemöldök rész, és állkapocsrész kiugró állcsont nélkül. Hordákban éltek barlangokban, közösen vadásztak és volt  munka megosztás is. A férfiak vadásztak, a nők gyűjtögettek. Megjelent a tagolt beszéd. (Ezt honnan tudják?? Mert okés, hogy valamikor meg kell jelenni-e a beszédnek, de ugye a beszélt nyelvet általában az írásokból ismerjük, de ugye az ősemberek még nem tudtak írni. Akkor mégis, honnan tudják, hogy beszéltek? Lehet csak üvöltöztek vagy a hangszínnel és tempójával jeleztek. Viszont az is lehet ez csak a korábbi, fent említett ősember típusokra volt jellemző. Sajnos egyelőre olyan vagyok még, mint Vuk. Keveset tudok. Szóval ez szerintem csak egy feltételezés, hogy tagoltan beszéltek, vagyis biztos vagyok benne, hogy feltételezés) Megjelent a szertartásos temetés is.
A következő állomás az evolúciónkban, nem más mint a gondolkodó ember, a Homo Sapiens. A homo erectusból fejlődött ki. Eltűnt a koponyáról a kontyszerű rész és megjelent az állcsúcs.
A ma élő ember egyetlen fajt képez, de az éghajlati viszonyok miatt több emberfajta is létre jött: europid, mongolid, negrid, ausztralid.
Tovább fejlesztették az eszközöket, feltalálták az íjat és a nyilat.
Eddig tartott az őskőkor(paleolit)... utána jött az újkőkor(neolit). Csiszolt eszközöket készítettek.
Az eszközök fejlődésével elkezdődött az állattenyésztés és a növénytermesztés ( mikor 5-ben ezeket tanultuk, rengetegen felcserélték és lett állattermesztés és növénytenyésztés. :P)
Ezek elvileg elsőnek a Közel-Keleten jelentek meg.  Megjelent a faeke és az ásóbot. Az állatokat háziasítani kellett.
Miután nőtt a népesség új termő földeket kellett keresni ez az elvándorlás segített hozzá járulni a műveltség terjedéséhez.
A földművelés kialakulásával egyidejűleg kezdtek megjelenni a falvak, települések.
Házakat építettek vesszőből, nádból, vályogból a tetőket náddal vagy szalmával fedték. A kereskedelmi csomópontoknál létre jöttek a városok.

Megjelent a termékenységkultusz. Változott a művészi ábrázolás is. Domborműveket és szobrocskákat csináltak, amelyek női alakokat ábrázoltak. Ezeket a tudomány vénuszoknak nevezi. A leghíresebb a Willendorfi-vénusz.