2013. január 30., szerda

eltüntem... Múmia

Ismét feladtam az álmom... immáron nem is tudom, hogy ez már a hányadik alkalom.
Viszont ismét visszatértem, nem azzal az elvakult lelkesedéssel, hanem a kicsit reálisabb-bal.
Megpróbálok nem meghátrálni ismét. Mára meg kitalálok valami igazán érdekes témát... na jó szerintem szinte minden érdekes.
Na szerintem törtem egy óráig a fejem, hogy mit is csináljak, miről is írjak, de végül rájöttem. :)
Biztos sokan ismeritek az Indiana Jones, Múmia, Tomb Raider és a többi ilyen régészes filmet, na meg az Relic Hunter-ről se feledkezzünk meg.
Na már most ezekben az alkotásokban mindig van valami ereklye, vagy történelmi háttér stb., gondolom értitek mire gondolok. Én ezeknek a valóság tartalmát és igazi valóját próbálom majd felfedni... kisebb nagyobb sikerrel. Első ilyen post a kedvenc filmemről fog szólni, ami 5. osztályos koromban inspirált arra, hogy én régész akarok lenni.

Múmia 1999

Az ókori Théba falai között tiltott szerelemre lobbant Imhotep főpap és a fáraó szeretője. Bűnükért halálra ítélik Osiris főpapját és a lányt. Imhotep férgektől nyüzsgő teteme háromezer évig feküdt Hamunaptra elveszett városában. 1925 nyarán azonban néhány elszánt kincsvadász rábukkan az ősi sírra. Akaratukon kívül kiszabadítják Imhotep szellemét, amely egy elátkozott egyiptomi papban kel új életre. Rick O'Connell és a többi kalandor igyekeznek megszabadulni a szörnyű átoktól, amely a borzalmak 3000 éves szellemének feltámadásával fenyegeti őket és az emberiséget.

(Zárójelesen megjegyzem nem Osiris főpapja volt, hanem I. Seti-nek..)
Forrás: http://www.port.hu/a_mumia_the_mummy/pls/w/films.film_page?i_film_id=5412


Na akkor röviden felvázolom az első részben a történelmi hátteret.
I.e. 1290, Thébában járunk, ahol I. Seti a fáraó és Imhotep a főpapja. Aki beleszeret a fáraó szeretőjébe, megölik a fáraót, majd Anck-su-namun öngyilkos lesz, hogy majd szerelme feltámasztja. A férfi meg is próbálja, de a medzsajok ezt meg akadályozzák, majd a főpapot arra itélik, hogy kiállja a "Hom Dai"-t... az ősi átkok legrosszabbikát. Na röviden ennyi lenne...
Na mi az ami még benne van....
A holtak és élők könyve, akkor ott vannak még a csapások, Hamunaptra, Hórusz és Anubisz szobra... akkor még beszélhetünk egy kicsit a British múzeumról, mumifikálásról és szah-netzser, szkarabeusz bogár.

Na és akkor most jöjjön az aminek jönni-e kell...

I. Seti/ Széthi i.e. 1290-től  i.e. 1279-ig uralkodott. Na akkor itt lenne az első tévedés, mert a filmben azt írják, mikor száguldozik Imhotep Hamunaptrába, hogy feltámassza halott kedvesét, hogy i.e. 1290... na ezzel ugye az a baj, hogy Széthi akkor kezdett uralkodni és nem akkor halt meg.
Imhotep valóban főpap volt, nagy tudású ember, a világ első mérnökének, orvosának, építészének tartják. Dzsószer fáraó alatt szolgált, aki arról volt híres, hogy megépítette a lépcsős piramist.
Imhotep és Széthi között durván 1500 év eltérés van,  mert a főpap kb. i.e. 2750-ben élt.
Ank-su-namun... ha jól sikerült kivennem az angol forrásokból... (megjegyzem angol tudásom elég gyér, de lesz ez még így se. :) ) Szóval ahogy olvastam, arra jutottam, hogy volt egy nő, akit Ankhesenamun-nak hívtak és i.e. 1348-től i.e. 1322-ig élt. Ő Ehnaton és Nefertiti lánya volt, majd később Tutanhamon felesége.
Időben ő se illik a képbe, de hát ezen már meg sem lepődök. :)
Na ennyit a személyekről.

Na akkor most jöjjenek a helyek.

Théba... Egyiptom fővárosa volt a középbirodalom és az újbirodalom nagy részében. Ebbe az időintervallumba egyedül Imhotep nem fér bele, na de ez nem is lényeg. :))
Hamunaptra, Egyiptomban ilyen város nincs, fikció... viszont Indiában  volt. Az egyiptomi holtak városa egy kb. 6, 5 km hosszú temető Karióban, de hogy ez mikortól létezik nem tudom.
Na akkor a két említett várost is kilőttem.

Na akkor most jöjjön a Hom-Dai. Akár mennyire guglizok, nem találok semmit, ami arra utalna, hogy van ilyen ősi átok. A filmben lényegében arról van szó, hogy az átok alanyát élve mumifikálják...
Kivágják a nyelvét és a szemét, majd a belső szervek kiszedését és a balzsamozást hanyagolva, bepólyálják. Ezek után húsevő, szkarabeusz bogarakat öntenek rá. Majd ráolvassák az átkot, aztán jó biztonságos szarkofágba zárják és még jobban elföldelik.

Szkarabeusz bogár: Egy kis ártatlan ganajtúró bogár, ami a földbe rakja petéit és az egyiptomiak azt hitték, hogy maguktól születnek, ezért nagyon tisztelték. Röviden, tömören ennyi.

szah-netzser... ezt ahogy beírtam... a gugli kidobta azt, hogy: Szah netszar... -.-' kerestem, hogy hol folyt a mumifikálás, de nem találtam semmit... lehet az angol tudás hiánya végett... ha valaki tudja, hogy hol végezték Egyiptomban a mumifikálásokat, az igazán megírhatná, mert nagyon böki a csőröm, hogy nem tudom...

Holtak könyve... a halállal, halottakkal és a túlvilággal foglalkozó ókori egyiptomi szöveggyűjtemény.
Az aranykönyvről nem találtam semmit se, szerintem ez is csak fikció.

British Múzeum 1753-ban alapították és a világ egyik legnagyobb történelmi múzeuma.

Na akkor most a két szobor... róluk nagyon röviden és tömören...
Anubisz ő a halálistene, a holtak bírája... és Horus nem más, mint az ég ura...
Az, hogy mit temettek a lábukhoz nem tudom, szerintem ez is valamelyik kreatív írónak a fejéből pattant ki. :)

És akkor már csak a 10 egyiptomi csapás maradt... A filmben elsőnek a sáska had jelenik meg, majd a víz vérré változik, aztán jön a nem is tudom minek írjam, meteor eső? Tudjátok, mikor a lángoló kövek estek le az égből. :DD Ezek után jöttek a fekélyek és az Imhotep imádat. 
Na de akkor most, hogy is volt ez valójában? 


 1. vérré változtak a folyóvizek, elpusztultak a halak
 2. békák lepték el Egyiptomot
 3. tetvek
 4. vadállatok (vagy: kártékony rovarok)
 5. dögvész az állatok között
 6. fekélyek borították az emberek testét
 7. jégeső verte el a termés nagyját
 8. sáskahad
 9. háromnapos sötétség
10. meghalt minden elsőszülött egyiptomi, ember, állat

Forrás: http://mek.niif.hu/00000/00056/html/274.htm

Na mára azt hiszem ennyi, mert sajnos mennem kell dolgozni... Szeretlek éjszakai műszak. Aki valami hibát talál benne, vagy nagy ökörséget, az írjon nyugodtan és a hibát korrigálom. :))
Jó éjt Mindenkinek!


2 megjegyzés:

  1. Ezt jó, hogy megírtad, tetszik. A film attól még jó, de azért nem lett volna rossz, ha történelem hűebb.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyet értek, így kicsit hanyag munkának tűnik. Persze ettől még kedvenc filmem marad. :)

      Törlés